5 Ağustos 2008 Salı

God sends : The Gadsdens

Bir http://www.arjanwrites.com/ hediyesi bu grup. Ama birçok Türkçe blog ya da site önce ben gördüm-ben buldum kavgasındaydı bir zamanlar. Albümleri çıkarsa herkes kendi payına sevinecek bu kesin. Kim bulduysa bulmuş sağ olsun. Yani grupla ilk tanıştığımda ismi bile bende garip çağrışımlar oluşturmuştu. Allah tarafından gönderilmiş bir grup diye bağrıma basmıştım. Çünkü kısır müzikal zamanlar yaşıyordum biraz. Yeni gruplar beni pek mutlu etmiyordu. Sonra The Gadsdens çıkıp geldi. Bir tanrı misafiri gibi ve bereketle. Vokali duyunca zaten olayın lehime gelişeceğini anlamıştım. Şarkıları kanınızda hissettiren bir vokal. Hepsi bir birinden güzel şarkılar. Bir “Bronski beat” şarkısı olan “smalltown boy”u bir çok grup coverladı ama hiç birisi bu şarkıya yapılan cover kadar içten olamamıştı. Ki bu şarkıyı herkes bir şekilde duymuştur. Özellikle TRT farklı programlarda jenerik müziği olarak kullanırdı zaman zaman. Ama bu cover kadar iyi olan bir başka coverda 1963 yılında Dusty Springfield ile akıllarımıza kazınan Mike Hawker/Ivor Raymond ikilisinin yazdığı “I Only Want To Be With You”. O da çok güzel kotarılmış.(ama kimse bu şarkının cover olduğunu yazmamış-bunun sebebi diğer covera göre daha az dikkat çekecek bir özellikte olması olabilir) İki coverda hareketli yapılarına rağmen The Gadsdens’in elinde kendilerinin de dediği gibi melodramatik şarkılara dönüşmüş. Zaten Jody’nin doğuştan vibratolu gibi gelen sesi sakin şarkılar söylemek için yaratılmış sanki. “The Sailor Song”-“ Trouble In Mind”-“ The Confession”-“ Stalker's Tango” ayrı ayrı ele alındığında bile bu grubun gelecek vaat ettiğini hatta önemli bir grup olabilecek potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Ki “Tucson” ve “Secret Diary of a 27 Year Old” adında iki güzel şarkı daha var. Özellikle “Tucson” çok hoşuma gitti. Çoğu grubu tokatlayacak sözler söylüyorlar şarkılarında. Bu da ayrı bir güzellik. Tori amos ya da Pj harvey ile düet yapmak hayaliymiş Jody'nin.Tabii Sia ile de düet yapmak ister her halükarda.Çünkü bir Sia fanı. Liriksel mizanpajını nereden aldığını da ortaya çıkarıyor bu sayede. Ve prodüktör olarak Marius de Vries ile çalışmak istiyorlarmış. ( Rufus Wainwright’ın hemen hemen her çalışmasında prodüktörlük yapmış biridir kendileri,bir çok önemli şahıs ile çalışmıştır ayrıca) Myspace saylarında aşağıda ki listeyi vermişler. Böyle bir listeden ilham alan bir grup, beni ve benim gibi birçok müzik severi heyecanlandırıyor şüphesiz. Kısaca albümlerini sabırsızlıkla bekliyoruz.

The Gadsdens'in en sevdiği 15 albüm:


1) PJ Harvey - Is This Desire? 2) The Cardigans - Long Gone Before Daylight 3) R.E.M. - Automatic For The People 4) Tori Amos - From The Choirgirl Hotel 5) Sufjan Stevens - Come on Feel the Illinoise 6) Rilo Kiley - More Adventurous 7) Ani Difranco - Dilate 8) Rufus Wainwright - Poses 9) Elliot Smith - Either/Or 10) Jeffrey Buckley - Grace 11) Sheryl Crow - The Globe Sessions 12) The Carpenters - Gold 13) Final Fantasy - Has A Good Home 14) Paul Simon - Graceland 15) Joni Mitchell - The Hissing of Summer Lawns

4 yorum:

Adsız dedi ki...

işin aslı suetkafa dahil bazılarımız gadsdens'i Arjan'dan evvel bilip sevmişti. benim Arjan'a göndermemse sadece blog'unda ekipten bahsetmesiydi. o ara yazmak yerine dinlemek . birkaç blog arasında yayılması da neredeyse dinleyen herkesin sevmesi ile ilgiliydi. blog'u olan insanlar da insan.

Gadsdens çok sırıtan müzik formüllerine bel bağlamadan, melodi ve melankoliyi lehimleyerek küçük çaplı bir dinleyici insiyatifi oluşturdu, arkası gelmedi. gelmesi temennimiz illa ki ama bazı gruplar da dinleyene kalsın. bilirsin sevdiğin hakkında konuşulması bir süre sonra seni parçalar.

Şehirli Derviş dedi ki...

Haklısın Tacim ama güzelliklerin herkes tarafından keşfedilmesi taraftarıyım.Bu keşfe ön ayak olan ister Arjan olsun ister Acun olsun.Gönül ister ki herkes paylaşımcı olsun.

dadagu dedi ki...

üzerinde çok tartışılası grup Bay City Rollers'ın da bir "I Only Want To Be With You" coverı olacaktı.(apayrı bir panel konusudur bay city rollers:) ) Birbirine benzemek ve yaratıcı olamamak konularında fenalık getirten yeni gruplar arasında Gadsdens (bence) sağlam bir duruş sergiliyor. "Eski"ye ait bazı seslerin farkındalar ve "yeni" ye doğru gitme çabaları var. Başarırlarsa herkes mutlu olur.

madamg dedi ki...

they're releasing the sailor song in november 09: http://www.youtube.com/watch?v=OUcdobQxrRU