28 Temmuz 2008 Pazartesi

Kaç kuşaktır Göklerde olan Grup/Yere inmesi Şart!:Radiohead-in Rainbow



Müzik dünyasında Radiohead deyince akan suların durduğu doğrudur. Güzel şarkılar yaptılar senelerce/daha da önemlisi bir ekol oldular senelerce. Herkes Ok Computer ‘i baş tacı yapsa da ben The Bends’i daha çok sevdim hep.Kimi Radiohead'i Kid A öncesi ve sonrası diye ayırdı.Ama olsun. Radiohead’in en sevdiğim yönü çok yönlü bir grup olması ve araştırmacı kimliğini hep ön planda tutması/liriksel olarak da belli bir çıtanın altına inmemesi. İn rainbow albümü çıkınca aslında büyük şeyler beklemiyordum. Albüm çıktı- dinledim-bitti. Bir tat eksikliği kaldı dilimde. Gökkuşağının içinde olmalarına rağmen renk skalalarında bir sabitlik gördüm. Tüm gökkuşağı neredeyse tek ve ana renkten oluşuyordu. Bildiğimiz radiohead melankolisi. Bu da tabii Thom Yorke’dan kaynaklanıyor kuşkusuz. Dinleyici gözünde büyüttüğü gruplardan büyük albümler bekler durumu Radiohead için hep geçerli olduğundan tatmin sorunu yaşamam olağan tabii. Radiohead bence artık dağılmalı! Çünkü ancak bir ayrılık onları yeniden derinleştirir bence. Yaptıkları şeylere ve grup içinde ki o ahenk o kadar net ki onlar hep böyle albümler yapacak hissi de vermiyorlar değil! Albüm kötü bir albüm değil kesinlikle. Ama Radiohead artık evrensel bir müzikten çok kişisel bir müziğe bir saplantıya dönüştü. Bu bazı grupların girdiği çıkmaz bir sokak kuşkusuz. Zaten albüm müzikalitesi ile değil internet üzerinden ücretsiz indirilmesi ve dinleyicilerin albüme kafalarına göre bir ücret ile sahip olabilmeleri gibi uygulamaları ile gündeme geldi. Kimileri bu uygulamayı devrim saydı. Oysa ki Radiohead büyük grup olma avantajını çok iyi kullandı/kullanıyor sadece. İn rainbow virajdan önce ki son banket. Radiohead bundan sonra Kid A gibi acil bir evrim yaşayacak ya da dağılacak/dağılmalı. Albüme dönersek “all haıl to the thıef” in bir devamı sadece. İçinde “Jigsaw Failing Into Place” gibi hoşluklar da barındırıyor ama.

2 yorum:

Radnor dedi ki...

radiohead'e yüklenen anlamlar bütünü o kadar büyük bir bilgi kirliliğine dönüşüyor ki herkeslerin radiohead hakkında söyleyecek bir iki ahkamı bulunuyor, fakat insanların kendi benliklerindeki gizlerden kaçması gibi; radiohead'i dinlerken veya radiohead hakkında konuşulurken unutulan bir şey devamlı göze çarpıyor : bu insanlar yıllardır çatır çatır harika albümler çıkarıyorlar ve yaşadıkları zamanın en iyi müzisyenleri arasındalar... ,ama radiohead denince genelde dinleyicinin aklına depresyon , dinleyenlerin depresyonunu küçümseme ve kendi depresyonlarının derinliğine atıfta bulunma durumları gelişiyor... radiohead müziği sadece kendi iç benliğini arıyan bireyin çaresizliğine kullandığı bir atıf haline getiriliyor modern dünya dinamiklerinde...

fakat bana göre bu insanların yaptıklarına yüklenen anlamlar ve çıkarımlar çok daha farklı açılara kaymalı...naçizane filan fişman

Şehirli Derviş dedi ki...

"ama radiohead denince genelde dinleyicinin aklına depresyon , dinleyenlerin depresyonunu küçümseme ve kendi depresyonlarının derinliğine atıfta bulunma durumları gelişiyor..."

içinize oturmuş sanırım bu durum.Ne sinire ne telaşa mahal yok.Grubun kendisi bile bu kadar ecel terleri dökmez.Radiohead dinleyin-rahatlayın hemen mesela optimistic!