27 Şubat 2009 Cuma

Depeche Mode-Sound of the Universe

"i was born with the wrong sign in the wrong house"
Little fifteen’i dinlediğimde 15ime basmışmıydım bilmiyorum ama o parçanın üzerime basıp geçtiğini hatırlıyorum.Yemin ederim yerdeydim.Zaten başa ne gelirse ya yardan ya da yar…tan gelirmiş.Babam öyle derdi rahmetli.
"Something wrong with me inherently-The wrong mix in the wrong genes"
İşte o zamanlar ne yardan ne serden geçebiliyoruz.Öyle sentetik bir zamanlar.Neredeyse biyolojik yaşım kadar tarihi olan bir gruptan bahsediyoruz işte. Tabii bu yaşımı hesaplamınıza imkan tanıyor olsada Depeche Mode (kimilerin deyimi ile depreş mod) arka sıraların(o dizi değil),siyah tişört giyenlerin, hallice marjinallerin ama en çok duygusal derinliğini farkedenlerin grubuydu. “Playing the Angel” grubun üzerinde en fazla düşündüğü albümü olmasına rağmen en ham albümü sayılabileceği için benim gibi sevenlerini pek sevindirmedi. Samplelardan tutun,elektronik işlemeler ve new wave mi(içi öyleydi) dark wave(dışı öyleydi) mi yapsak arasında çıkarılmış kafa karışıklığının müsvettesiydi. Ama bu kez “Sounds of the Universe “ le bize en azından bir öncekinden daha iyi bir şeylerin geleceğini vaadediyorlar.(vaat etmek bileşik mi okuyucu)(birleşik mi bileşik mi okuyucu)
"I was on the wrong page of the wrong book -With the wrong rendition of the wrong hook "
Music for the Masses (1987) Violator (1990)Songs of Faith and Devotion (1993)
Y ukarıda gördüğünüz albümlerden karma bir albüm bizi bekliyor.Daha mı iyi daha mı kötü bunu zaman gösterecek ama bu kez Playing the Angel gibi güzel bir tasarımı olmayan kapak tasarımı ve ortama fırlatılan ilk single “Wrong” heyecanlamaya yeter diye düşünüyorum. “Collateral” filmini anımsatan klibi ve “I want you” ile “Personel jesus” arası bir karanlık erotizm. Şarkı sözlerinin ve satır aralarında ki göndermelerin bile insanı heyecanlandırdığı söylenebilir. Dave Gahan kendi albümünde “Down” diyerek derinliğini göstermişti. Sanırım hala en dibe gelmedik.
BENCE kısmı
Her ne kadar albüm ile ilgili pek bilgi olmasada albümün politik yönünün ağır basağı bence son derece olası.Bu savı "wrong" destekliyor.Bununla birlikte bir boka benzemeyen kapak tasarımı aslında Hz. İsa'nın çarmıha gerilmeden önce başına geçirilen dikenli taçı temsil ediyor. O taçtada sanırım 18 tane sivri uç vardı.(renkli çubukları say okuyucu-gözlerim eskisi kadar iyi görmüyor ) Bunun dışında albümün şarkı sayısının 13 olması,kapaktaki "D" ve "M" logo fontları,albümde "jezebel" adında bir şarkı olması (kadına yönelik şiddet olabilir mi) ve adındanda anlaşılacağı gibi "Peace". Her ne kadar fazla sallıyor gibi görünsemde bunların bir kısmı çıkabilir. Çıkmaz demeyin. Ya çıkarsa!
"I was in the wrong place at the wrong time "
Not:"Wrong" single'ını yorumların içine koyuyorum.Nedeni "F.U.C.K Blogger DMCA takedown notification"

2 yorum:

Şehirli Derviş dedi ki...

http://rapidshare.com/files/203331560/Depeche_Mode_-_Wrong.mp3.html

pospolen dedi ki...

tekerlemelerin en güzeli.