23 Aralık 2008 Salı

AlbümArefesindekiGruplar-Makine ve Başıbozuk

"Aslında albümü olan gruplarla ilgili yazı yazma niyetindeydim.
Pinhani,Zakkum, 3nokta1,Cem Adrian(emir albümü),Foma,Maskara,Yakup,Run,Nem,Kırkaltı,Çilekeş(katil dans),Umut Kaya ve bir kaç grup/müzisyen daha. Sonra yazılması gereken ve elimde biriken İzmirli elemanları görünce onları yazmam gerek diye düşündüm.(İstanbul ve Ankara tayfası için özel bir yazı yazacağım) Bu hem albümü çıkacak olan gruplar için bir nevi tanıtım niteliği taşıyacak belki grup üyeleri ve dinleyicileri bu yazıyı okuyup bazı şeylerin farkına varma imkanı bulacaklar.İzmirli bu iki önemli grubundan biraz bahsedelim.Ama şimdiden söyleyeyim kızmaca-alınmaca yok!"

Makine grubunu Kargo cover yarışmasında tanımıştım. Yanlış hatırlamıyorsam "Kalamış Parkı"nı coverlamışlardı.Her ne kadar Kaotik adlı Ankaralı grup yarışmayı kazansada(ki Makine kazanmalıydı bence) Makine orada kendini belli bir çevreye tanıttı. Bir arada Roxy Müzik maceraları oldu. Ödülde kazandılar felan. Barlarda da yeterince kendilerini tanıtınca albümün çıkması için geriye sadece beste çalışması yapmak kalıyor haliyle. Şimdi sadece myspace sayfalarıdan yorum yaparak albüm hakkında fikir yürüteceğim. Öncelikle Makine Endüstriyel metal yapmak niyetinde ama aslında bununla alakası pek yok. Şimdi "Nine Inch Nails" gibi bir şey beklemek fazla uçuk olur ama şarkı yapıları itibari ile bile Endüstriyel'in içini pek dolduramadıkları su götürmeyen bir gerçek.İlla ki Endüstriyel metal ile ilgili daha fazla bilgi gerekirse burada güzel bir yazı var.http://www.studyoimge.com/makale/332/endustriyel-metal- Şimdi grubun şarkılarına bakalım."Sonu yok" adlı şarkıları ne yazık ki Depeche Mode'un "Never Let Me Down Again" (Aggro Mix) ile çok fazla benzerlik gösteriyor. Benzerliğin dışında zaten sözleri vasat bir parça. Müziğin ve sözlerin iç içe geçmemesi gibi bir sorunu çoğu rock grubu yaşıyor. O açıdan albüm çıkarsa bile çok iyi sözlerin bizi beklemediği kesin gibi."Yaşam" adlı parçada bana bazı şeyleri hatırlattı ama bende kalsın. Maksat grubu yerden yere vurmak değil. Daha iyi şeyler üretmeleri için küçük uyarılarda bulunmak. "Yaşam" güçlü bir parça ama amatör grupların katıldıkları yarışmalar için. Bir albüm parçası gibi durmuyor. Bence afili bir imaj oluşturmak yerine daha fazla beste için çalışmak gerek. Umarım albümde daha güzel şarkılar ve daha katmanlı bir müzikle karşılaşırız.

http://www.myspace.com/makine

Başıbozuk grubunu 1 sene kadar önce bir yerde duymuştum. Aslına bakılırsa Türkiye'de ortalama bir demo yapmış-şarkı kayıt etmiş tüm grupları dinlemeye çalışıyorum. Hatta elimde uzunca bir listede var. Başıbozuk bu grupların içinde başı çekmesede ve ilgimi pek cezbetmesede güzel şarkılar yapmış bir grup. "Yak ışıkları" ve "Bizden geçti" güzel şarkıları. Aslında bu iki parça ve diğer şarkıları yapısal olarak çok benzerlik taşıyor. Hep bir parçalama hali-yok olma hali-çürümek-aydınlık-karanlık-ölüm gibi konulara kilitlenmiş bir grup. Bizden geçti şarkısında fazlası ile Nazan Öncel hissiyatı aldım diyebilirim. Zaten grubun Nazan Öncel coverlarıda bulunmakta. Yine bu iki şarkı söz bakımından ortalama üstünde. Gerekli hissi şarkılar veriyor. Ama vokal arkadaşın sanırım biraz daha çok çalışması lazım. Çünkü bazı şarkılarında yine sözler ile müzik farklı yerlere gidiyor. Şarkı sözü ile düz yazı ya da şiir farklı şeylerdir. Şarkı sözü yazmak bazen sanatların en zoru sayılan şiirden bile zor olabilir. Çünkü zaman gibi bir sınırlama ve belli kalıpların içinde hünerinizi göstermeniz gerekir. İş böyle olunca bazı şarkılarında kantarın topuzu kaçıyor. Çok fazla söz söylemeye çalışmak bazen şarkıya zarar veriyor. Myspace de ki şarkılar demo olduğu için her halukarda albümde ki şarkılar daha derli toplu cilalı olacak. Umarım vokal arkadaşın gereksiz uzatmaları ve sözlerde ki dağınıklık daha iyi olur. İzmirli grupların genelinde metalci ya da emocu kanı olunca grubun gitar tonları ve diğer şeyleri hakkında pek yorum yapmayacağım. Çünkü gitar tonu denen bir şey yok ne yazık ki! Umarım iyi bir albüm yaparlar ve ben onları yere göğe sığdıramayan bir kritik yazarım.
Sonuç olarak iki grupta tarz olarak sevdiğim gruplar olmamalarına karşın yaptıkları tarzlar konusunda epey bir bilgim var. Tarzlar ile ilgilenmesemde yaptıkları şey hakkında ve onlara yararı dokunabilecek küçük bilgileride sizlere sundum.Bu yazı dinleyicilerde kötü bir intiba bırakmaktan çok eksiklikleri göstermek amaçlıdır.

Hiç yorum yok: