15 Kasım 2014 Cumartesi

ARABESK MÜZİĞE FİKRET KIZILOK ATARI VE ORHAN BABA'NIN FERYADI



Fikret Kızılok ve benzerleri arabeskin arabesk olduğu zamanlarda sessiz bir savaşın içindelerdi. İşte Orhan Gencebay ile Fikret Kızılok'un bu benzerlik taşıyan parçaları iki müzik adamının inceden restleşmesi olarak algılanabilir. Fikret ağa bey kent ozanı vuruşu ile gol atmış denebilir. Orhan baba ise ne dedi o zamanlar bilemiyoruz. En azından sinirlenmiş diyebiliriz. Her ne kadar arabeskle bir alıp veremediğim yoktur lakin bu ülkenin müziğinin safi bok-pop-arabeskleşmesi ile imtihanı henüz bitmeyecek gibi görünüyor. Bu da işin en vahim yönü. Tüm olup biten bu zaman tüneline birde ben ufaktan katılayım diyorum. En altta da David Bowie'nin "The Width of a Circle" şarkısı var.Orhan Baba 70lerin başında Tanrıya Feryat'ı yazmış olduğu kadar David Bowie de aynı şarkıyı 1970'de çıkarmış. Ne olacak şimdi Orhan babuuuuuuuuu!



BUYUR BURDAN YAK!



1 yorum:

Unknown dedi ki...

Hastası olduğum Bowie'nin tüm şarkılarını dinlemiş olmama rağmen, sayende bir şarkısını daha keşfettim. Teşekkürler. Melodi ve sound açısından haklı olsan da, müziği güfte ve mesaj bağlamında değerlendirmeyiş tercihe edenlerdenim. Güfte ve mesaj açısından, Kızılok, Bowie ve Gencebay farklı galaksilerdendir.

Bowie, 1979 Lodger albümü de dahil olmak üzere, 3-4 albümde Türk bass gitarist Erdal Kızılçay ile de çalıştı (hatta bu albümde "yasasin" diye Türkçe başlıklı bir şarkı da var).

Amma velakein, "Width of a Circle" 1970 albümü olduğundan Erdal Kızılçay etkisinden bahsedemesek de, Bowie'nin içinde tuhaf bir müzik evreni var. Eno'lar, Fripp'ler, Kızılçay'lar...