15 Şubat 2014 Cumartesi

Amerika'yı hep geç keşfetmek: Mos Def - Selda Bağcan- Teoman



Amerika gangsta rapi hala berduşlukla,zenci ve beyaz butlu kadınlarla , ülkücü ocakları gibi ortam basmak adam dövmek, asmak-kesmek-kelle uçurmak ile uğraşırken Mos def diye bir eleman alternatif bir rap duruşu ile siyasi bir bakış açısı ile malcom x algısını birleştirdi. Üstte ki "Supermagic" şarkısında "Elhamdülillah Müslümanız" diye ortama giren Mos def bir de Selda bağcan'ın "İnce ince bir kar yağar" ın da bulunan riffi de sample olarak kullanarak cümleten bizi selamlıyor. Bunu bu eleman 2009 tarihli "The Ecstatic" albümünde yapıyor. Sanırım Selda bağcan,Erkin koray gibi isimlerin plakları yurt dışında tekrar basılıp popüler olunca o da bunu fark ediyor. Ama asıl olay ise bunun bizde keşfedilmesi ise 2011 de Teoman'ın "Aşk ve Gurur" albümünde olması. Amerika'yı hep mi geç keşfederiz be kardeşim. Aslında buradan bir başka şey çıkıyor. Biz kendi değerlerimizi bir Amerikalı kadar özümseyemiyoruz. Bunu becerebilseydik müzik ortamı bu gün şaklabanlarla, başkasını taklit için ömrünü geçiren kişilerle ve boktan müzik yarışmaları ile geçip gitmezdi. 

Önemsiz not: Mos def'in "The Ecstatic" albüm kapağı bana Elliott Smith'in 1995 tarihli kendi adını taşıyan ikinci albüm kapağını hatırlattı.Güzel kapak,dingin bir albümdür o da.

Önemli not: Selda Bağcan'ın bu günlerde "Ziller ve İpler" albümü ülkenin fon müziğine ne kadar uygundur ah bir bilseniz!




1 yorum:

Çöl Taksisi dedi ki...

eli öpülesi başa koyulası bir yazı olmuş Hocam eline sağlık.