28 Şubat 2014 Cuma
25 Şubat 2014 Salı
Romain Gavras ve Yeni Nesil Müzik Kliplerinde İSYAN
Romain Gavras yeni dönem gerçekçi kurgusallık diyebileceğimiz bir video anlayışı ile "İsyan" ve başkaldırıyı aynı potada eritiyor. Sonuç klip olarak güzel ama içerik olarak kaosun kutsanmasından başka bir şey değil. Video çektikleri insanlar ise müzik dünyasının burjuvazisi bir kaymak kesim. Ne diyelim hayırlı traşlar...
bu konuya daha detaylı değinmeyi umuyorum. Bir çok açıdan...
15 Şubat 2014 Cumartesi
KATIKSIZ BİR PİÇ OLARAK: Tyler The Creator
Bu piç kurusunu OFWGKTA kısaltması ile bilinen (Odd Future Wolf Gang Kill Them All) Amerikan Hip hop kollektifinden tanıyoruz. Bir nevi wu tang clan-cilik oynayan yeni nesil hip hopçularının bir arada olduğu bir oluşum. Bunların başını da işte bu piç yani Tyler The Creator yani 1991 doğumlu Tyler Gregory Okonma çekiyor. Modası biraz geçtiği için şimdi sizlere tanıtma ihtiyacı duydum. Bir ara kendi çapında epey meşhur bir veletül zina olan bu zibidi amerikan asi rapinin yeni isimlerinden olarak anılsa da klişe ergen tripleri ile bir yere gelmekte sınır tanımayan amerikan müziğine bir yeni isim daha kazandırıyor. Bunca şeye rağmen cümle aleme ibret olması açısından "wolf" albüm kapağını sizlere sunmaktan keyif alıyorum. Yazdığı şarkı sözleriyle arsız bela ve düş sokağı sakinlerini birleştiren bu negro amerikanın aç olan asi genç isteğini bir nebze pışpışlıyor.Hepsi bu. Evlat olsa eldivenle sevilir cinste biri işte...
katagelofobi:
OFWGKTA,
Tyler The Creator
Amerika'yı hep geç keşfetmek: Mos Def - Selda Bağcan- Teoman
Amerika gangsta rapi hala berduşlukla,zenci ve beyaz butlu kadınlarla , ülkücü ocakları gibi ortam basmak adam dövmek, asmak-kesmek-kelle uçurmak ile uğraşırken Mos def diye bir eleman alternatif bir rap duruşu ile siyasi bir bakış açısı ile malcom x algısını birleştirdi. Üstte ki "Supermagic" şarkısında "Elhamdülillah Müslümanız" diye ortama giren Mos def bir de Selda bağcan'ın "İnce ince bir kar yağar" ın da bulunan riffi de sample olarak kullanarak cümleten bizi selamlıyor. Bunu bu eleman 2009 tarihli "The Ecstatic" albümünde yapıyor. Sanırım Selda bağcan,Erkin koray gibi isimlerin plakları yurt dışında tekrar basılıp popüler olunca o da bunu fark ediyor. Ama asıl olay ise bunun bizde keşfedilmesi ise 2011 de Teoman'ın "Aşk ve Gurur" albümünde olması. Amerika'yı hep mi geç keşfederiz be kardeşim. Aslında buradan bir başka şey çıkıyor. Biz kendi değerlerimizi bir Amerikalı kadar özümseyemiyoruz. Bunu becerebilseydik müzik ortamı bu gün şaklabanlarla, başkasını taklit için ömrünü geçiren kişilerle ve boktan müzik yarışmaları ile geçip gitmezdi.
Önemsiz not: Mos def'in "The Ecstatic" albüm kapağı bana Elliott Smith'in 1995 tarihli kendi adını taşıyan ikinci albüm kapağını hatırlattı.Güzel kapak,dingin bir albümdür o da.
Önemli not: Selda Bağcan'ın bu günlerde "Ziller ve İpler" albümü ülkenin fon müziğine ne kadar uygundur ah bir bilseniz!
katagelofobi:
Elliott Smith,
İnce ince bir kar yağar,
Mos Def,
Selda Bağcan,
Supermagic,
teoman
WILLIS EARL BEAL'i SEVMEK İÇİN BİR NEDEN:Şikagonun Taşra Ruhu
Jools Holland şovda ki cool halleri ile daha önce blogda da konu ettiğimiz sesine teninin rengi eklenmiş kavruk ruhlu adam WİLLİS EARL BEAL bizi lo-fi geleneğini ve tek başına güneşe doğru yürüyen Redkiti (Atını saymazsak) hatırlatıyor. Uzaya uçuş öncesi son bir şeyler baby. Şikagonun taşra ruhu...
katagelofobi:
Cosmic Queries,
Willis Earl Beal
TÜRKİYE'DE ALTERNATİF MÜZİĞİN ÖLÜMÜ:AVRUPA MÜZİK
2009 yılında Cengiz Erdem, Deniz Erdem ikilisi ile (Avrupa müzik) yapılmış bir röportajdan bir kesit. Bence günümüz Türkiye müziği için çok güzel ve net saptamalar.
MÜZİĞE YATIRIM YAPIYORUZ
- Dönem itibarıyla öyle gerekiyor olabilir ama neredeyse her hafta bir albüm çıkartıyorsunuz... Türkiye'de hala albüm satılıyor mu ki, bu kadar sık albüm çıkarıyorsunuz?
D. E: Evet, hala Türkiye'de albüm satılıyor, kaliteli yaptığın sürece sıkıntı yok. Ben şu an satışlarımdan çok memnunum. Özellikle dijital alandaki satışlarımdan daha da memnunum. Biz müziğe yatırım yapıyoruz ve hiçbir zaman zararda olmadık.
- Sistem oturdu mu peki Türkiye'de? Dijital platformda, sanatçı hakları anlamında?
C. E: 2006'daki krizden sonra çok satan yapımcılar- az yapan yapımcılar demedik, hepimiz bir örgütün içerisine girdik. MÜYAP çatısı altında yapımcılar birbirine sıkı sıkıya sarıldı. Şu an biz Avrupa Müzik olarak sadece kendi ürünlerimizi değil dijital alanda tüm ürünleri pazarlayarak bir nevi dijital dağıtımcılığı üstlendik. Bunu yaparken, örnek veriyorum Ebru Yaşar, şarkısının bizim tarafımızdan pazarlanması sonucu sadece yorumcu hakkı olarak ciddi bir para kazandı. Yani ben yapımcı olarak kendi haklarımı koruyup paylaşırken aynı zamanda eser sahibine de para kazandırıyorum.
D. E: Şu anda kazanılan her 100 liranın 50'si yapımcılara, diğer 50'si de besteci ve yorumculara gidiyor. Eskiden çok sanatçı varken sistem henüz oturmamıştı ve çoğu zarar gördü ne yazık ki. Şimdi ise üretim yapan sanatçı az olduğu için bugünkü sistemin avantajlarından yararlanan da az. Keşke eski şirketler bugün piyasada var olsalar da eski günlerdeki gibi savaşsak onlarla beraber.
- Rekabeti özlediniz?
D. E: Evet, rekabeti çok özledik.
300 bİn sattIm dİyen çIksIn karŞIma İspatlasIn
- Ne tür müzik satıyor şu an Türkiye'de?
D. E: 'Popüler müzik' dediğimiz müzik satıyor. Yalın çok satıyor, Serdar Ortaç, Bengü, aynı şekilde bir sürü sanatçı var. Bunların hepsi çok beğeniliyor ama kısa sürüyor.
- Kısa sürüyor derken?
D. E: On yıl sürmüyor, 5 - 6 aylık bir zamandır bu. Türkiye'de en çok satan bu tarz müzik.
- 'En çok satan' demenin rakamsal karşılığı nedir bugün?
D. E: 50 bin satmak demek 'iyi satıyor' demek. 100 bin demek 'çok iyi' demek. 200 bin imkansız zaten (gülüyor). 200 bin - 300 bin diye sallayıp ödül alıyorlar ama ben iddia ediyorum; son iki yılda 300 bin satan kimse yok, varsa çıksın karşıma ispatlasın. Ben ödül törenlerine gidiyorum, arkadaşların heveslerini kırmayalım ama bunlar gerçek satışlar değil, en son 300 bin satan Serdar Ortaç, başka kimseyi tanımıyorum.
- Hangi albümle, kaç sene önce?
D. E: İki sene önce çıkardığı albüm. Doğru rakam odur, ondan sonraki satışların 300 bin olduğuna inanmıyorum ben.
14 Şubat 2014 Cuma
BEYİN MİKİCİLER: HEALTH ve death grips
Bizim orada bunlara deli mi sikti sizi derler.Müziklerinin tanımı bu. Noise uyuz fuck
katagelofobi:
death grips,
HEALTH
Dişsiz Rap: Danny Brown
2013 ün en iyi rap albümlerinden biri desek abartmış oluruz ama iyidir, dişe dokunur bir albümdür old.
katagelofobi:
Danny Brown,
old
12 Şubat 2014 Çarşamba
FRANSIZ USULÜ YALNIZLIK :Calogero - Danser Encore
Fransızların İngilizlerin neden bu kadar hüzünlü müzikler yaptıklarının sosyolojik açıklamalarından biri de sanırım başka ruhları,başka bedenleri ve başka gelecekleri sömüren topraklarda yaşamalarından kaynaklanıyor. Bu yüzden kendileri de bir türlü huzura eremiyorlar. Kendi topraklarında gurbette hissediyor gibi şarkı yazmaları sanırım bu yüzden. Orjininde İtalyan olan Fransız şarkıcı Calogero'nun şarkısının adı Danser Encore. Fransız şarkıcı Calogero'nun bizde ki karşılığı sanırım Nezih Ünen. Üstte video klibini paylaştığım şarkısı ise bize çok tanıdık bir şarkı zaten: Teoman- Çoban Yıldızı. Teoman 2000ler sonrası elinde avucundakini yitirmiş bir kent ozanı olarak bu şarkıyı duyunca vurulmuş ve söz yazmış. Gerçekten 2000ler sonrası çok az şarkı insanın yaşamak isteyişini,yalnız ölmemek arzusunu,yakarışını ve klişe olacak ama kalabalıkta ki yalnızlığını çok iyi temsil eden bu şarkı bu şekilde bize de ulaşmış oldu. Orjinal Şarkının "mutlu muyuz? ışık yavaş yavaş sönüyor. karanlıkta kalmadan evvel, umudumu korumak istiyorum." olarak çevirisi yapılmış şarkı sözleri ise "Teoman'ın yeni çıkacak "yavaş yavaş" albümü (bir nevi best of tadında) ile ayrı bir denklik taşıyor. Yıl 2000 ve Teoman "17" adlı albümünü çıkarır. O albümde "Zamparanın ölümü" ise sanırım o günden kendi müzikal vasiyetinin somut halidir. Bunu da ek bir not olarak tarihe düşmek gerekir.
katagelofobi:
Calogero,
çoban yıldızı,
Danser Encore,
teoman
10 Şubat 2014 Pazartesi
BLUES VE SOUL 93LÜ BİR VELETİN ELİNDE: George Ezra
Bizde de ses yarışmalarında 93lü bebeler tırıvırı bir şeyler söyleyince ne yetenek diyoruz. Onlar yetenekse bu ne aq. Armağan Çağlayan ve emre aydınlı x factore selam ederim.
not: George Ezra bana fena halde internet keşfim 92li Blues Boy Dan Owen ı andırıyor. O ses anlamında tam bir blues canavarı ve stili saf blues. Lan ülkemin haline bak ya. Soğuk soğuk odalar vay aq.
katagelofobi:
George Ezra
İZLANDA NEYİN KAFASINI YAŞIYOR: Ásgeir
İzlandadan ne çıkarsa şüphe duyarım ben. Ya garip bir uzaklık duygusu yaşatır ya da bir anda tanıdık bir melankoli sarar içinizi. Bu kardeşimizde yeni dönem için izlanda adına yeni bir soluk.
katagelofobi:
Ásgeir
ÇİLLİ KIZLARIN ÖZGÜVEN AŞISI:Chlöe Howl - Rumour
Chlöe Howl dan daha öncede bahsetmiş olabilirim. Keşke yeni nesil cyndi lauper olabilse! Ama zor...
katagelofobi:
Chlöe Howl
BU SU BİZİ YUTAR BEYLER: FKA twigs - Water Me
Evlat olsa sevilmez bir klip ile altımıza sıçırtan chucky nin gelini tribinde ki FKA twigs ten ile beyin arasında garip orgazmik ve osturazmik hisleri bir arada salgılıyor. Bence yeni bir soluk. Piyasada artvoiceporn olarak adlandırılabilecek bir sesi ve klip anlayışı da cabası!
TAZE KAN GELDİ HANIM: Royal Blood - Out Of The Black
Elalem bilmeden duymadan size amme hizmeti yapan bu blog yeni yüzleri sesleri es geçmiyor: Royal Blood. Sağlam bir soundları var. Black motorcycle clubs St Anger'ı yeniden coverlarken sanki ortaya çıkacak bir sound desem! Tamam biraz fazla attım ama kötüde durmadı yani!
katagelofobi:
Royal Blood
ERGENLERE ZİHİN AÇICI MESAJLAR ONUN SIRTINDA: MØ
Ergenlere zihin açıcı müzikler kategorisine sokabileceğimiz bir kardeşimiz MØ. 88li ergen daniş yeni Lorde-ler çıkarma yarışında ülkeler müziklerinin ne kadar tribüne oynadıklarını bir kez daha gösteriyor. Hayırlı traşlar efem.
9 Şubat 2014 Pazar
Katy Perry Zenci Ata Binerse:Dark Horse
Klipsiz neysiz amerikada bir numaraya henüz göğüssüz ve butsuz şekilde oturan Katy Perry yeni albümü "Prism" hakkında çok şey söylemeye gerek yok. Çünkü bir Wiz khalifa adlı kara kuru rapçi zibidinin "on my level ft. too short" adlı parçasının beatleri kafasında yapılmış bir durum var bence. Isıt ısıt yedir hep aynı pilavı olayı. Katy perry pazarda ikizlere takke diye bağıran pazarcıdan öteye bir şarkıcı değildir yani her halükarda.
katagelofobi:
Dark Horse,
Katy Perry
2 Şubat 2014 Pazar
Whose Is this Song - Üsküdar'a giderken belgeseli
Bu şarkı kimin olarak gösterilmiş bir belgesel. Çokta güzel çokta birleştirici. Aslında aynı toprakların insanlarını yeniden bir araya getiren bir şarkı. Benim için mesajı en azından bu. Keşke böyle belgeseller daha çok olsa. İzlemeyenler için Bir Şarkının Peşinde – Searching for Sugar Man i de bu vesile ile herkese önereyim. Elin oğlu yapıyor hocam!
Meydanlarda Meydan okuyan şarkılar
Michael Kuyucu'nun hazırlamış olduğu programda MEYDAN'larda söylenen şarkıların bir derlemesi yapılmış. Güzel konu güzel bir kolaj. Eksikleri yok değil tabi.Aynı zamanda muhalif bir duruşa sahip olduklarını söylüyorlar ama bence gereksiz bir politik duruş olmuş. Daha derinlemesine konuşulması gereken şeyleri gezi parkı üstünden konuşmak sanırım biraz klişe bir söyleme dönüşmemiş de değil. Yine de her şeye rağmen güzel bir çalışma.Seçim meydan savaşı öncesi güzel bir derleme...
KRAL OLACAK ÇOCUK: KİNG KRULE
king krule hakkında detaylı ve güzel bir tanımlamayı henüz hiç bir yerde okumadım.Sadece youtube da birisi şöyle yazmış: "Kieran Hebden/Steve Reid/Mats Gustafsson - Live at the South Bank (it was some time ago you reviewed a jazz/expermental record)". Bu çocuğun müziği uzaydan gelmiyor oysaki. 94lü velet yaşıtları kumla oynarken o olayın nirvanasında. Bu ise dünya için küçük King krule için büyük bir adım.Bana sorarsanız eleman joe jackson dan etkilenmiş epey. YAZININ DEVAMI GELECEK...
katagelofobi:
king krule
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)